راي

صوت وصورة

أنت الآن في : الرئيسية - أخبار هولندية , abc - Uitkeringen Marokko flink gekort


Enkele duizenden kinderen in Marokko met een Nederlands paspoort worden volgend jaar mogelijk naar Nederland teruggehaald. Dat zegt topambtenaar Mohammed Bernoussi van het 'Ministerie voor Marokkanen in het buitenland' vanavond in een interview met Nieuwsuur.

'Geen keus'

Het is volgens hem de consequentie van het voornemen van het kabinet Rutte om de export van kinderbijslag buiten de EU per 1 januari 2014 helemaal stop te zetten. De helft van de Europese landen heeft dat al gedaan. "De vaders hebben geen keus", zegt Bernoussi. Het gaat mogelijk om duizenden kinderen, vooral tieners. Eenmaal terug in Nederland, hebben ze weer recht op de volledige kinderbijslag.

Woonlandbeginsel

De kinderbijslag voor zo'n 4000 kinderen is 1 januari dit jaar al met 40 procent verlaagd naar het prijspeil van Marokko, net als de ANW-uitkeringen voor weduwen van gastarbeiders. Dat is gevolg van de 'Wet Woonlandbeginsel', een initiatief van het vorige kabinet dat in januari van kracht werd. De ons omringende landen voerden vergelijkbare wetten al eerder in.
Ook in andere landen buiten de EU, zoals Turkije en Suriname, zijn de uitkeringen verlaagd naar het prijsniveau van die landen. De verlaging van de uitkeringen scheelt Nederland dit jaar 16 miljoen euro.

Weduwe

Nieuwsuur zocht nabestaanden op in Marokko. Noura trouwde op haar 15e en werd vier jaar later weduwe. Ze zegt door de verlaging haar maandelijkse hypotheeklasten niet meer op te kunnen brengen. Fatima en Aisha waren getrouwd met dezelfde man en krijgen van het Sociale Verzekeringsbank (SVB) beiden de helft van de nabestaandenuitkering. Ook zij maken zich zorgen om hun financiële zekerheid.

Stokbroden

Topambtenaar Bernoussi begrijpt niet waarop het kortingspercentage van 40 procent is gebaseerd: "Ze hebben zeker alleen stokbroden vergeleken". Hij noemt de verlaging 'onacceptabel'. Ruim tweederde van de 900 nabestaanden die in Marokko een uitkering krijgen heeft de afgelopen weken bezwaar ingediend bij het SVB. Ze willen zo nodig procederen tot aan het Europese Hof.

Onderhandelingen

Over volledige stopzetting van de kinderbijslag moet in de Eerste Kamer nog gestemd worden. Het wachten is op een advies van de Raad van State. Eerder dreigde PvdA-minister Asscher van Sociale Zaken met opzegging van het verdrag tussen Nederland en Marokko waarin de rechten van remigranten zijn vastgelegd. Toch zei hij afgelopen donderdag in de Tweede Kamer nog te willen onderhandelen. Begin maart komt de verantwoordelijke Marokkaanse minister naar ons land voor topoverleg.
الكلمات الدلاية : أخبار هولندية , abc

0 reacties

أضف تعليقك

يتم التشغيل بواسطة Blogger.